Beslag op uw bedrijfsauto?

Kan er beslag worden gelegd op mijn bedrijfswagen

Wanneer u uw rekeningen niet betaalt, kan een deurwaarder beslag leggen. Een schuldeiser die nog geld van u te vorderen heeft, gebruikt de opbrengst van het beslag om uw schulden af te betalen.

Kan de deurwaarder op al mijn spullen beslag leggen?

In de meeste gevallen kiest de schuldeiser ervoor om beslag te leggen op uw loon of bankrekening. Er kan echter ook beslag worden gelegd op spullen. Uw woning, auto, inboedel en zelfs uw huisdieren kunnen in beslag worden genomen.

Niet alle goederen zijn vatbaar voor beslag. In de wet staat een beperkt aantal zaken genoemd waarop de deurwaarder geen beslag mag leggen.

 • Inhoud van een koelkast;
 • Bed en beddengoed en/of kleding die u of uw gezinsleden aan heeft;
 • Gereedschappen van ambachtslieden en werklieden, die tot een persoonlijk bedrijf behoren.

Deze laatste categorie is voer voor discussie. Voor zelfstandig ondernemers is het belangrijk te weten wat er precies onder gereedschappen wordt verstaan. Helaas is er geen eenduidig antwoord.

Kan er beslag worden gelegd op mijn bedrijfswagen?

Het is de vraag of de rechter toestemming geeft voor beslag op de bedrijfsauto die u bezit en als ZZP-er gebruikt voor uw werk. Het hangt ervan af in hoeverre het vervoersmiddel nodig is voor uw broodwinning als zelfstandig ondernemer. De twee volgende uitspraken laten zien hoe rechters in Nederland denken en beslissen over beslag.

De bus van een stukadoor

Zo vond een rechter dat een stukadoor ook nog andere manieren had om aan vervoer te komen en dat hij voor zijn inkomen niet afhankelijk was van zijn bestelbus. De bus was vatbaar voor beslag. Tot op zekere hoogte is dit nog te begrijpen.

De taxi van een taxichauffeur

In een andere zaak oordeelde de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam dat een taxi niet viel onder de noemer gereedschappen en vatbaar was voor beslag. Deze uitspraak is opmerkelijker aangezien zonder taxi er geen taxi kan worden gereden.

Opheffing in kort geding

In een kort geding kunt u opheffing van een executoriaal beslag vorderen. Als er een juridische fout is gemaakt kan het verzoek tot opheffing van het beslag worden toegewezen. Het verzoek tot het toewijzen van de opheffing van een beslag kan ook worden toegewezen wanneer er een noodtoestand is ontstaan aan de zijde van degene die moet betalen.

Executiegeschil starten en verkoop voorkomen

Is er naar uw mening ten onrechte beslag gelegd op uw goederen en dreigt de deurwaarder nu met de verkoop hiervan? U kunt vrijblijvend contact opnemen met de advocaten van Visie Advocaten. In overleg met u starten wij een executiegeschil waarmee een mogelijke verkoop wordt voorkomen.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht.  Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Lees ook onze blog: Wettelijke garantie op een gebruikte auto

Lees ook onze blog: Oude auto direct na koop kapot. Non-conformiteit?

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Familierecht

  Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?

  De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen.   Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is

  bouwrecht, tekortkoming, vastgoed, ingebrekestelling, verzuim, ontbinding, huurovereenkomst
  Contractenrecht

  Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders

  Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas

  Heeft u een juridische vraag?

  Wij bellen u binnen één werkdag terug!

  • Voer een nummer in van 12 tot 14.