Verbintenissenrecht
Een verbintenis vloeit voort uit de wet, een overeenkomst of een natuurlijke verbintenis. Dit is een vermogensrechtelijke rechtsbetrekking tussen twee of meer personen, rechtspersonen of ondernemingen, waarbij de ene partij (de schuldenaar of debiteur) verplicht is tot een bepaalde prestatie, waartoe de andere partij (schuldeiser of crediteur) is gerechtigd. Het verbintenissenrecht is een overkoepelende naam voor het contractenrecht of overeenkomstenrecht en wordt geregeld in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.
Soorten verbintenissen
Er zijn verschillende soorten verbintenissen, waaronder een natuurlijke verbintenis. Dit is een verbintenis die, in tegenstelling tot andere verbintenissen, niet bij de rechter afdwingbaar is. Dit komt tot stand in het geval de wet of een rechtshandeling ervoor zorgt dat een bepaalde verbintenis niet afdwingbaar is, of indien een morele verplichting bestaat die juridisch gezien niet afdwingbaar is. De verbintenis komt ook wel vrijwillig tot stand, bijvoorbeeld door middel van schenking. Door het sluiten van een overeenkomst tussen partijen is het mogelijk de natuurlijke verbintenis af te dwingen bij de rechter. Dan is er ook een voorwaardelijke verbintenis. Deze verbintenis vloeit voort uit een eenzijdige rechtshandeling zoals bijvoorbeeld een testament, of een meerzijdige rechtshandeling zoals een wederzijdse overeenkomst tussen twee partijen. Een voorwaardelijke verbintenis hangt af van een toekomstige gebeurtenis. Bij een testament ontstaan er pas rechtsgevolgen indien de erflater overlijdt. Bij een wederzijdse gebeurtenis ontstaan en rechtsgevolgen op de voorwaarde dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, of in de toekomst plaats zal vinden. De werking van deze verbintenis is dus afhankelijk gesteld van een toekomstige, onzekere gebeurtenis. Tot slot is er nog een toekomstige verbintenis. Hierbij kan het gaan om een toekomstige prestatie, te denken aan een bepaalde prestatie zoals het betalen van een koopsom nadat een bepaalde zaak is geleverd.
Een zieke werknemer en het re-integratie traject moet je als werkgever goed begeleiden, zodat dit niet leidt tot een arbeidsconflict.
Wij begeleiden werkgevers bij reorganisaties ingeval het bedrijfseconomisch niet goed gaat met uw bedrijf en adviseren over wijziging van arbeidsvoorwaarden en overtreding van een concurrentiebeding.
HEEFT U JURIDISCHE HULP NODIG?
DE ADVOCATEN IN ALKMAAR VAN VISIE ADVOCATEN ADVISEREN EN PROCEDEREN OP EEN DESKUNDIGE, PROACTIEVE EN VERFRISSENDE MANIER.
Totstandkoming
Een verbintenis komt tot stand door een rechtshandeling of een rechtsfeit. Een rechtshandeling is een handeling die iemand uitvoert waardoor een bepaald rechtsgevolg tot stand komt. Een voorbeeld hiervan is een verbintenis door het aangaan van een huwelijk of koopovereenkomst tussen twee personen. Een verbintenis kan tevens ontstaan door een rechtsfeit, bijvoorbeeld in geval van onrechtmatige daad. Hierbij veroorzaakt een partij vernielingen of schade aan het eigendom van een ander. Uit de wet vloeit voort dat deze partij de geleden schade dient te vergoeden of te vervangen.
Hoofdregel verbintenissenrecht
Een belangrijke hoofdregel in het verbintenissenrecht is dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding. De aanvaarding moet inhoudelijk met het aanbod overeenstemmen. Bij een afwijkende aanvaarding op het aanbod, komt er een nieuwe overeenkomst tot stand, mits hier geen bezwaar tegen wordt gemaakt. Daarnaast is vereist dat er sprake is van een gerichte wil, die zich door een verklaring heeft geopenbaard. Dit kan op verschillende manieren: per geschrift (e-mail, overeenkomst etc.), in woorden, in gebaar of door stilzwijgende toestemming.
Wanprestatie
Wanneer een verbintenis niet, te laat of onbehoorlijk wordt nagekomen en dit toe te rekenen is aan de schuldenaar, is er sprake van wanprestatie. De schuldenaar is dan verplicht de geleden schade te vergoeden. Er dient daarvoor aan de volgende voorwaarden te worden voldaan: toerekenbaarheid, verzuim, schade en een causaal verband. In eerste instantie dient te worden gekeken of de niet-nakoming te wijten is aan de schuldenaar. Indien er sprake is van verwijtbaarheid, dient de schuldeiser schriftelijk in verzuim te worden gesteld. Daarnaast moet er sprake te zijn van schade, ontstaan door de tekortkoming van de schuldenaar. Wanneer nakoming niet blijvend, of tijdelijk onmogelijk is kan de overeenkomst via de rechter worden ontbonden.
Vernietigingsgronden
Indien er sprake is van wilsgebrek komen de wil en de wilsverklaring niet met elkaar overeen. Onderstaande gronden zijn vernietigingsgronden waarbij sprake is van een wilsgebrek. Vernietiging van een overeenkomst heeft een terugwerkende kracht. Dat houdt in dat de overeenkomst juridisch gezien nooit bestaan heeft na vernietiging.
Er is sprake van bedreiging wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door onrechtmatig deze of een derde met enig nadeel in persoon of goed te bedreigen. De bedreiging moet zodanig zijn dat een redelijk oordelend persoon daardoor kan worden beïnvloed.
Iemand maakt misbruik van omstandigheden als diegene weet dat een ander door bijzondere omstandigheden wordt bewogen tot het verrichten van een rechtshandeling, maar ondanks deze wetenschap de totstandkoming van die rechtshandeling toch bevordert, terwijl dit hem daarvan zou moeten weerhouden. Bijzondere omstandigheden kunnen zijn: afhankelijkheid, abnormale geestestoestand of onervarenheid.
Van bedrog is sprake indien een partij opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Dit kan door gedane mededelingen of door het opzettelijk verzwijgen van feiten waarvan diegene verplicht was dit mede te delen. De wil van de wederpartij is dan gebaseerd op onjuiste informatie. Een voorbeeld hiervan is de situatie waarbij een autoverkoper een auto verkoopt met een teruggedraaide kilometerstand en de koper de auto na een onjuiste voorstelling van zaken.
Er is sprake van dwaling wanneer de wederpartij bij een juiste voorstelling van zaken de overeenkomst niet had gesloten. Toekomstige omstandigheden worden hiervan uitgesloten. Daarnaast is er ook een “oneigenlijke dwaling” waarbij de wil en wilsverklaring niet overeenstemmen. Dit komt voor in bijvoorbeeld de situatie waarbij een autoverkoper een e-mail stuurt aan een potentiële koper en een dure auto van € 30.000 door een typefout aanbiedt voor een bedrag van € 3.000. De koper gaat hier direct mee akkoord, maar de verkoper kan zich beroepen op het niet overeenstemmen van wil en verklaring. De koper had niet gerechtvaardigd erop mogen vertrouwen dat dit de bedoeling van de verkoper was. Het hangt van de feiten en omstandigheden af of er sprake is van dwaling.
BLOG
Non-conformiteit bij de koop van een woning
Het komt in de praktijk helaas voor dat de koper na de koop van een woning er achter komt dat de woning niet voldoet aan
Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?
De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is
Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders
Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas