koop auto overeenkomst gebrek kapot ontbinding non conformiteit rechten advocaat alkmaar

Oude auto direct na koop kapot. Non-conformiteit?

In de regel mag een koper verwachten dat het product geschikt is voor normaal gebruik. Maar als een auto kort na de aankoop stilvalt wil dat niet zeggen dat deze auto niet voldeed aan hetgeen de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.

Risico

Recent concludeerde het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch dat de koper van een 11 jaar oude Renault met een kilometerstand van ruim 350.000 voor een lage koopprijs van € 1.700 niet zeer verbaasd kan zijn als kort na de koop een probleem optreedt. Van belang daarbij is dat het probleem door middel van een reparatie opgelost kan worden.

Het probleem dat zich in deze zaak openbaarde (stilvallen van de motor tijdens het rijden naar huis en vervolgens niet meer willen starten) was ten tijde van de koop nog niet aanwezig. De auto is toen namelijk tweemaal probleemloos gestart (voor de proefrit én voor de rit naar de woning van koper). Er is een behoorlijke afstand (ongeveer 100 kilometer) mee gereden zonder dat het probleem optrad.

Ontbinding koopovereenkomst

De koper heeft door aankoop van een dergelijke oude en goedkope auto bewust het risico genomen dat bepaalde gebreken, waaronder een elektronische storing, zich voor kunnen doen.

Als dit risico zich vervolgens snel verwezenlijkt is dit ongelukkig voor de koper, maar is het niet zo dat de verkoper meteen tekort heeft geschoten. De gebeurtenis rechtvaardigt geen ontbinding van de koopovereenkomst met tot gevolg dat de koopsom aan de koper moet worden terugbetaald.

Non-conformiteit

Met deze beoordeling van het Hof ligt het niet voor de hand dat de koper haar koopsom terugkrijgt op grond van non-conformiteit. Het hof houdt echter haar beslissing nog even aan aangezien de koper stelt dat de verkoper (mondeling) garantie heeft gegeven.

Garantie

Als de verkoper zoals door de koper is gesteld drie maanden garantie heeft verleend op de motor en de versnellingsbank, dan staat naar het oordeel van het hof vast dat verkoper tekortgeschoten is in de nakoming van de overeenkomst en dient de koopsom alsnog te worden terugbetaald.

Bewijs

Het is maar zeer de vraag of de koper aan de bewijsopdracht kan voldoen. De tekst van de door koper voor akkoord ondertekende koopfactuur wijst er namelijk op dat verkoper geen garantie heeft verleend. Op de verkoopfactuur staat onder meer het volgende: ‘Zoals gezien, bereden en akkoord bevonden. GEEN GARANTIE’.

Omdat de koper het Hof uitdrukkelijk heeft aangeboden om zijn stelling dat er wel mondeling garantie is gegeven door getuigenverhoren te bewijzen, laat het Hof de koper tot deze bewijslevering toe. Een mondelinge afspraak is rechtsgeldig, maar laat zich doorgaans lastig bewijzen. Wordt vervolgd!

Contact

Tijn behartigt de belangen van veel autohandelaren, maar staat ook kopers van auto’s bij als advocaat. Heeft u met betrekking tot een koopovereenkomst vragen of behoefte aan direct juridisch advies of rechtsbijstand, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met hem opnemen. Bel Tijn Buers Bakker van Visie advocaten op 072 – 201 30 40.

Lees ook onze andere blogs:

Spekkoper of pechvogel? Non-conformiteit van een tweedehands auto

Auto verkopen? Wees duidelijk over de kilometerstand!

Heeft u een juridische vraag?

Wij bellen u binnen één werkdag terug!