Aanslag forensenbelasting ontvangen? Bezwaar maken loont!

forensenbelasting vakantiewoning

Aanslag forensenbelasting

Gemeenten sturen binnenkort weer de aanslag forensenbelasting als u eigenaar bent van een vakantiewoning. Gemeenten heffen forensenbelasting van eigenaren van een vakantiewoning of een tweede woning die niet in de desbetreffende gemeente hun hoofdverblijf hebben en voor 90 dagen van het jaar voor zichzelf of hun gezin een gemeubileerde woning beschikbaar houden.

Waar het veelal om draait is de vraag of de eigenaar de vakantiewoning meer dan 90 dagen beschikbaar houdt. Daarin speelt de verhuurbemiddelingsovereenkomst een rol. U kunt bij de aanschaf van de vakantiewoning of met de beheerder van het vakantiepark een verhuurbemiddellingsovereenkomst afsluiten.

Wel of geen eigen gebruik van de vakantiewoning (90 dagen)

U kunt bij het verhuren ervoor kiezen om de vakantiewoning een aantal dagen per jaar zelf te willen gebruiken of dat u de vakantiewoning juist niet wil gebruiken. Bij een overeenkomst zonder eigen gebruik kiest de eigenaar ervoor de vakantiewoning gedurende het gehele jaar te bestemmen voor de verhuur aan derden via de verhuurbemiddelaar.

Uit gerechtelijke uitspraken blijkt dat een gemeente geen forensenbelasting mag heffen wanneer de eigenaar in de verhuurbemiddelingsovereenkomst of addendum bij de overeenkomst heeft opgenomen dat hij zijn vakantiewoning niet meer dan 90 dagen per jaar mag gebruiken. Dit geldt dus ook voor uw gemeente.

Wat kunt u doen tegen een aanslag forensenbelasting?

Tegen een aanslag forensenbelasting kunt u binnen zes weken in bezwaar gaan. Mocht de gemeente het bezwaar afwijzen, dan kunt u tegen de beslissing op bezwaar in beroep. Wij procederen regelmatig over forensenbelasting en overige belastingen.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht.  Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Lees ook onze blog: Forensenbelasting, wat kunt u er tegen doen

Lees ook onze blog: Wordt de eigenaar van een vakantiewoning niet te veel belast?

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Familierecht

  Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?

  De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen.   Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is

  bouwrecht, tekortkoming, vastgoed, ingebrekestelling, verzuim, ontbinding, huurovereenkomst
  Contractenrecht

  Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders

  Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas

  Heeft u een juridische vraag?

  Wij bellen u binnen één werkdag terug!

  • Voer een nummer in van 12 tot 14.