Zakelijke overeenkomst opstellen
In geval u zaken doet met een ander, begint dit veelal door middel van het sluiten van een overeenkomst (contract). Onderstaande punten geven inzicht in de aspecten die van belang zijn bij het opstellen van een zakelijke overeenkomst.
Vormvrij
Overeenkomsten zijn in beginsel vormvrij. Dat betekent dat u zelf kunt bepalen wat u in een contract wilt opnemen. Het kan mondeling of schriftelijk. U kunt zich voorstellen dat een mondelinge afspraak indien een van de partijen zijn/haar verplichtingen niet nakomt, een mondelinge afspraak in de praktijk lastig te bewijzen zal zijn. Om deze reden doet u er goed aan hetgeen u overeenkomt schriftelijk vast te leggen.
Soorten contracten
In de praktijk komen verschillende soorten overeenkomsten voor. Wanneer u in de supermarkt uw boodschappen afrekent, is dit een koopovereenkomst. Wanneer u in dienst bent bij een werkgever, werkt u onder een arbeidsovereenkomst. Daarnaast zijn er ook specifieke overeenkomsten te gebruiken in bepaalde situaties. Een voorbeeld hiervan is een aandeelhoudersovereenkomst voor aandeelhouders, waarin onderlinge afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld zeggenschap, winstuitkering, benoeming en ontslag van bestuurders en commissarissen en overdracht van aandelen. Of bijvoorbeeld een geheimhoudingsovereenkomst waarbij de partijen naar elkaar toe verplicht zijn bepaalde informatie vertrouwelijk te houden en niet met een derde te delen. Of bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst waarbij twee of meer partijen een regeling treffen om een bestaand geschil te voorkomen of te beëindigen. Uiteraard zijn er meerdere soorten overeenkomsten, meer informatie hierover kunt u teruglezen op onze website via deze link.
HEEFT U JURIDISCHE HULP NODIG?
DE ADVOCATEN IN ALKMAAR VAN VISIE ADVOCATEN ADVISEREN EN PROCEDEREN OP EEN DESKUNDIGE, PROACTIEVE EN VERFRISSENDE MANIER.



Bedingen
In overeenkomsten kunnen verschillende bedingen worden opgenomen. Een beding is een bepaling in de overeenkomst dat een recht of een verplichting voor een contractspartij laat ontstaan. U kunt hierbij denken aan een concurrentiebeding waarbij een partij geen zakelijke activiteiten of werkzaamheden mag verrichten bij een concurrent of een geheimhoudingsbeding waarbij geen vertrouwelijke of concurrentiegevoelige informatie naar buiten mag worden gebracht. Dan is er ook een relatiebeding, dit is een afgeleide van een concurrentiebeding waarbij wel in dienst mag worden getreden bij een concurrerende onderneming, maar contact met relaties van de vorige werkgever niet is toegestaan. Tot slot komt een boetebeding met regelmaat voor, wat inhoudt dat bij het plaatsvinden van een bepaalde gebeurtenis, de ene partij een boete moet betalen aan de andere partij.
Algemene voorwaarden
Alhoewel algemene voorwaarden niet verplicht zijn, kunnen hier eventuele conflicten in de toekomst mee voorkomen worden. Vaak hebben algemene voorwaarden mede als doel de risico’s voor een bedrijf te beperken. Hierin staan regels die gelden voor u en uw klant of opdrachtgever. Zorg er dan ook voor dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op elke overeenkomst die u afsluit. U kunt hierover een clausule opnemen waarin u naar deze voorwaarden verwijst. Vraag uw contractspartij altijd om een schriftelijke ontvangstbevestiging. Houdt er rekening mee dat u niet zomaar alles in de algemene voorwaarden kunt opnemen wanneer u een contract met een particulier afsluit. In het Burgerlijk Wetboek staat een zwarte lijst van bepalingen die niet mogen worden opgenomen in de algemene voorwaarden, deze zijn namelijk onredelijk bezwarend. Daarnaast is er ook een grijze lijst van bepalingen waarvan wordt vermoed dat deze onredelijk bezwarend zouden kunnen zijn indien ze worden gebruikt bij een overeenkomst tussen een particulier en bedrijf. In het geval dat bepalingen uit de grijze en zwarte lijst in uw algemene voorwaarden zijn opgenomen, dan loopt u het risico dat uw algemene voorwaarden vernietigbaar zijn en bieden u dan geen bescherming. U kunt de algemene voorwaarden zelf opstellen, of u kunt dit laten doen door een jurist. Meer informatie over algemene voorwaarden hierover leest u hier.
Gebruikelijke afspraken
Voor verschillende overeenkomsten zijn enkele standaard modellen te vinden. Over het algemeen komen bepaalde afspraken in veel overeenkomsten terug en zijn raadzaam om tevens in uw overeenkomst op te nemen. Leg in ieder geval vast welke partijen de overeenkomst aangaan en welke prestaties van partijen bij de overeenkomst worden verwacht. Vermeld daarbij wat, waar, op welke manier en wanneer geleverd moet worden. Daarnaast kunt u afspraken vastleggen met betrekking tot de aansprakelijkheid. Een simpel voorbeeld hiervan is een clausule met uitsluiting van aansprakelijkheid zoals “… B.V. is niet aansprakelijk voor enige schade die optreedt aan de eigendommen van de klant, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid”. Wanneer de prestatie van de wederpartij afwijkt van hetgeen dat is overeengekomen tijdens de totstandkoming van de overeenkomst, dan is er sprake van wanprestatie. U kunt hier vooraf sancties voor opstellen en dit vastleggen in de overeenkomst.
Nietige of vernietigbare overeenkomst
Zoals eerder genoemd zijn overeenkomsten in beginsel vormvrij. De wet stelt hier echter een aantal uitzonderingen op. Wanneer het sluiten van de overeenkomst, de inhoud van de overeenkomst of de strekking van de overeenkomst in strijd is met de wet of de goede zeden of openbare orde is een overeenkomst nietig. Dit houdt in dat de overeenkomst nooit tot stand is gekomen en nooit heeft kunnen bestaan. Een vernietigbare overeenkomst is daarentegen wel tot stand gekomen en blijft geldig tot het moment waarop een beroep op vernietigbaarheid wordt gedaan. Dit is mogelijk in het geval dat de overeenkomst tot stand is gekomen onder bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Houdt rekening met de precontractuele fase
In de precontractuele fase worden onderhandelingen verricht voorafgaand het sluiten van het contract. Deze fase eindigt op het moment dat de onderhandelingen worden beëindigd door wel of niet sluiten van een overeenkomst. Vaak wordt gedacht dat partijen geen verplichtingen hebben in deze fase omdat er nog geen overeenkomst bestaat. In de wet zijn hier geen bepalingen over opgenomen. De rechtspraak heeft daarentegen wel degelijk regels hierover ontwikkeld. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat er verplichtingen zijn indien de andere partijen op goede gronden erop mocht vertrouwen dat de overeenkomst zou worden gesloten en dat het afbreken van de onderhandelingen (in verband met andere omstandigheden van het geval) onaanvaardbaar zou zijn. In een voorovereenkomst kan echter worden opgenomen dat bij het afbreken van onderhandelingen de aansprakelijkheid wordt uitgesloten of beperkt tot het vergoeden van kosten.
Opstellen van een zakelijk contract
Voor meer informatie over zakelijke contracten of voor het opstellen of aanpassen van een zakelijk contract, kunt u contact opnemen met de advocaten van Visie Advocaten. Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief.
BLOG

Bepaalt u of de aannemer wie de gebreken herstelt?
Als een aannemer zijn werk niet goed uitvoert en er sprake is van een gebrek in het bouwwerk dan moet hij dit gebrek herstellen. In

HET BELANG VAN EEN INGEBREKESTELLING
Bij het sluiten van een overeenkomst kan het voorkomen dat een partij – de schuldenaar – zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of

De zwarte en grijze lijst bij algemene voorwaarden
Bij het sluiten van een overeenkomst heeft een consument vaak te maken met algemene voorwaarden. Hierin worden de rechten en plichten van het bedrijf en