‘Appongeluk’ | Woord van het Jaar 2017

'Appongeluk' | Woord van het Jaar 2017

Het woord ‘appongeluk’ is uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Van Dale omschrijft het als “een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was”.

Gebruik mobiele telefoon in het verkeer

Hoewel driekwart van de Nederlanders het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk vindt, weerhoudt dat de meesten er niet van onderweg de smartphone uit gewoonte te pakken.

Onderzoek naar het gebruik van de mobiele telefoon moet standaard worden bij (zware) verkeersongelukken, vindt de politiek. Op die manier kan worden gecontroleerd of de bestuurder niet stiekem zat te appen achter het stuur.

Schuld in de zin van artikel 6 WVW

Iemand die ervan wordt verdacht een ernstig ongeval te hebben veroorzaakt, moet bij de rechter komen en zich verantwoorden. Indien de strafrechter vaststelt dat een verdachte tijdens het ongeluk gebruik maakte van een telefoon, kan er worden geconcludeerd dat het aan de schuld van verdachte was te wijten dat het verkeersongeval plaatsvond. Veroordeling kan dan plaatsvinden op basis van artikel 6 WVW (Wegenverkeerswet 1994) en de straf kan hoog uitpakken.

Recente uitspraak ongeval met dodelijk afloop

Op 23 november 2017 oordeelde de rechtbank Noord-Holland over een ongeval met dodelijk afloop.

Het meest verstrekkende verwijt van het Openbaar Ministerie was dat de verdachte WhatsApp berichten op haar mobiele telefoon zou hebben verzonden en/of ontvangen (in de betekenis van: gelezen) terwijl zij een voertuig bestuurde.

In deze zaak werd na reconstructie van het ongeval niet bewezen dat de verdachte gebruik had gemaakt van haar telefoon. Er werd vastgesteld dat de verdachte – kennelijk – haar snelheid te weinig had aangepast aan de omstandigheden, en dat zij, hoewel zij de geldende maximum snelheid aanhield, toch zo hard had gereden. De verdachte viel dus wel een verwijt te maken, maar haar rijgedrag kon niet worden beoordeeld als zodanig onvoorzichtig en/of onoplettend dat dit de drempel haalt van ‘schuld’ in de zin van artikel 6 WVW.

Zij veroorzaakte wel gevaar en hinder op de weg en werd daarvoor veroordeeld. Gevaarlijk rijgedrag is strafbaar gesteld in artikel 5 WVW. Voor gevaarlijk rijgedrag worden doorgaans niet hele zware straffen opgelegd.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht.  Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Familierecht

  Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?

  De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen.   Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is

  bouwrecht, tekortkoming, vastgoed, ingebrekestelling, verzuim, ontbinding, huurovereenkomst
  Contractenrecht

  Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders

  Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas

  Heeft u een juridische vraag?

  Wij bellen u binnen één werkdag terug!

  • Voer een nummer in van 12 tot 14.