Het woord ‘appongeluk’ is uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Van Dale omschrijft het als “een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was”.
Gebruik mobiele telefoon in het verkeer
Hoewel driekwart van de Nederlanders het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk vindt, weerhoudt dat de meesten er niet van onderweg de smartphone uit gewoonte te pakken.
Onderzoek naar het gebruik van de mobiele telefoon moet standaard worden bij (zware) verkeersongelukken, vindt de politiek. Op die manier kan worden gecontroleerd of de bestuurder niet stiekem zat te appen achter het stuur.
Schuld in de zin van artikel 6 WVW
Iemand die ervan wordt verdacht een ernstig ongeval te hebben veroorzaakt, moet bij de rechter komen en zich verantwoorden. Indien de strafrechter vaststelt dat een verdachte tijdens het ongeluk gebruik maakte van een telefoon, kan er worden geconcludeerd dat het aan de schuld van verdachte was te wijten dat het verkeersongeval plaatsvond. Veroordeling kan dan plaatsvinden op basis van artikel 6 WVW (Wegenverkeerswet 1994) en de straf kan hoog uitpakken.
Recente uitspraak ongeval met dodelijk afloop
Op 23 november 2017 oordeelde de rechtbank Noord-Holland over een ongeval met dodelijk afloop.
Het meest verstrekkende verwijt van het Openbaar Ministerie was dat de verdachte WhatsApp berichten op haar mobiele telefoon zou hebben verzonden en/of ontvangen (in de betekenis van: gelezen) terwijl zij een voertuig bestuurde.
In deze zaak werd na reconstructie van het ongeval niet bewezen dat de verdachte gebruik had gemaakt van haar telefoon. Er werd vastgesteld dat de verdachte – kennelijk – haar snelheid te weinig had aangepast aan de omstandigheden, en dat zij, hoewel zij de geldende maximum snelheid aanhield, toch zo hard had gereden. De verdachte viel dus wel een verwijt te maken, maar haar rijgedrag kon niet worden beoordeeld als zodanig onvoorzichtig en/of onoplettend dat dit de drempel haalt van ‘schuld’ in de zin van artikel 6 WVW.
Zij veroorzaakte wel gevaar en hinder op de weg en werd daarvoor veroordeeld. Gevaarlijk rijgedrag is strafbaar gesteld in artikel 5 WVW. Voor gevaarlijk rijgedrag worden doorgaans niet hele zware straffen opgelegd.
ADVOCAAT IN ALKMAAR
Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht. Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.