Herberekening van de kinderalimentatie bij gewijzigde omstandigheden

Herberekening-van-de-kinderalimentatie-bij-gewijzigde-omstandigheden

Verandering in de situatie

Bij een scheiding wordt de hoogte van de kinderalimentatie door de rechter vastgesteld. De hoogte kan worden gewijzigd. Dit kan door middel van een herberekening. Een herberekening van de kinderalimentatie is aan de orde indien er veranderingen zijn in de financiële situatie. U kunt te maken krijgen met een verandering van de omgangsregeling, een inkomensverandering of verlies van uw baan.

Wanneer kan de kinderalimentatie gewijzigd worden?

In artikel 401 boek 1 BW staat beschreven dat de rechter de kinderalimentatie kan wijzigen als blijkt dat de alimentatie door wijzigingen in de situatie niet meer aan de maatstaven voldoen. De rechter kan hierbij de eerder door partijen overeengekomen of door de rechter vastgestelde alimentatie wijzigen. Het dient wel te gaan om een relevante verandering van omstandigheden. Hiervan is sprake indien de wijziging met zich meebrengt dat er een wijziging plaatsvindt in de behoefte aan de kant van de alimentatiegerechtigde, of in de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Hoe te wijzigen?

Heeft er een relevante verandering plaatsgevonden, dan kunnen partijen in overleg een herberekening van de kinderalimentatie maken. Het lukt niet altijd dat partijen er onderling uitkomen. Dan zal de rechter moeten worden verzocht om zich te buigen over het opnieuw vaststellen van de alimentatie. Hierbij zal de rechter dan rekening moeten houden met de veranderingen van de omstandigheden.

Ingangsdatum gewijzigde alimentatie

Indien de rechter de alimentatie opnieuw heeft vastgesteld, zal de rechter ook een ingangsdatum moeten bepalen. Dit staat beschreven in artikel 402 boek 1 BW. In de praktijk zie je vaak dat rechters de alimentatie wijzigen vanaf de indieningsdatum van het verzoekschrift tot wijziging van de alimentatie bij de rechtbank. Daarnaast is een andere ingangsdatum ook mogelijk, de rechter dient deze datum wel goed te kunnen motiveren.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrechtarbeidsrechthuurrecht en vastgoedbelastingrechtincasso en beslagfaillissementsrechtfamilierechterfrechtcontractenrechtverbintenissenrecht en op het opstellen van een zakelijke overeenkomst. Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Familierecht

  Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?

  De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen.   Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is

  bouwrecht, tekortkoming, vastgoed, ingebrekestelling, verzuim, ontbinding, huurovereenkomst
  Contractenrecht

  Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders

  Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas

  Heeft u een juridische vraag?

  Wij bellen u binnen één werkdag terug!

  • Voer een nummer in van 12 tot 14.