Wie is de bestuurder van een Tesla met Autopilot?
Een eigenaar van een Tesla model X kreeg een bekeuring voor “bellen tijdens het rijden” en was het hier niet mee eens. Hij vond dat niet hij, maar zijn zelfrijdende Tesla met Autopilot de feitelijke bestuurder was.
De wet bepaalt dat het de bestuurder van een motorvoertuig verboden is om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Deze wetgeving was naar mening van de man gedateerd en sloot niet aan bij de technologische ontwikkelingen.
Het verweer van de bestuurder
De eigenaar hield de rechter voor dat het in 2002 ingevoerde verbod op het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer met de opkomst van zelfrijdende auto’s niet meer actueel was. Het verbod zou zien op het voorkomen van handmatig telefoneren én gelijktijdig besturen van een motorvoertuig. Nu de Tesla van de man zelf reed, was er geen sprake meer van gelijktijdig handelen.
Verder maakte de man een vergelijking met een rij-instructeur die in eerdere rechtspraak niet als feitelijk bestuurder was aangemerkt. De man stelde dat hij alleen maar lijfelijk in zijn auto aanwezig was. De auto rijdt door middel van een Autopilot-systeem. De auto deed zichzelf onder zijn toezicht besturen. De software van de auto zorgt ervoor dat de auto zelf stuurt en remt, waarbij geen ingrijpen van een persoon nodig is.
Wat vond de rechter?
De gedraging stond vast. De man had tijdens het rijden een mobiele telefoon vastgehouden. Dit is een overtreding op grond van artikel 61a RVV 1990.
De rechter was van oordeel dat uitsluitend de man kon worden aangemerkt als feitelijk bestuurder. Dat het een motorvoertuig betrof waarbij de autopilotfunctie was ingeschakeld, maakte het niet anders. De feitelijke bestuurder van een auto bepaalt waar de auto heen gaat, handelt in noodsituaties en is verantwoordelijk voor wat de auto doet.
De bekeuring was terecht opgelegd. Niet de Tesla, maar degene die op de bestuurdersstoel van de auto zit is de feitelijke bestuurder.
Aangezien rechters alleen de regelgeving toetsen, sprak de kantonrechter zich niet uit over de vraag of de huidige wetgeving een aanpassing kon gebruiken. De man kan zich tot de wetgever wenden als hij vindt dat de regel een aanpassing verdiend.
ADVOCAAT IN ALKMAAR
Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht. Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.
Lees ook onze blog: Rijbewijs kwijt? Vraag het terug!
Lees ook onze blog: Oude auto direct na koop kapot? Non-conformiteit