Auto verkopen? Wees duidelijk over de kilometerstand!

Wettelijke garantie op een auto

Wij adviseren autohandelaren, die niet garant kunnen staan voor de kilometerstand van een auto, om dit duidelijk in de advertentie en de koopovereenkomst weer te geven. Voorkomen moet namelijk worden dat de verkoper zijn mededelingsplicht schendt.

Fiscaal voordeel bij youngtimers

Steeds meer ondernemers kiezen voor een mooie youngtimer; een auto die 15 jaar of langer geleden voor het eerst op kenteken is gezet. Er is een fiscaal voordeel. Zakelijke rijders betalen slechts over de dagwaarde een bijtelling. Die bijtelling is weliswaar 35%, maar de dagwaarde is vele malen lager dan de nieuwwaarde waarover normaliter de bijtelling wordt berekend door de Belastingdienst.

Er wordt vaak gekozen voor oudere modellen uit het topsegment van merken als Mercedes, BMW, Jaguar, Lexus en Volvo. Het zijn auto’s met veel luxe en uitstraling. De voorkeur gaat uit naar auto’s in originele staat, goed onderhouden en met lage kilometerstanden.

Autoverkopers spelen in op deze groeiende markt. Omdat Nederland vrij klein is, zoeken handelaren over de grens van bijvoorbeeld Duitsland naar geschikte tweedehands voertuigen. Er rijden in Nederland veel ingevoerde auto’s rond en de nationale handel in dit type auto’s is levendig.

In advertenties op verkoopsites als Marktplaats, AutoScout24 en AutoTrack wordt meestal door de verkoper de afgelezen tellerstand van een tweedehands auto opgegeven. Het is de stand die wordt afgelezen van de teller. Het is de vraag of deze stand juist is. Soms kan een verkoper niet garanderen wat een auto nu werkelijk heeft gereden.

Liegende kilometerteller

In Nederland worden sinds 1991 tellerstanden geregistreerd. Bij ingevoerde auto’s heeft de RDW ‘geen oordeel’ over de tellerstand. Ook als de teller van de auto de maximale stand heeft bereikt of als het instrumentenpaneel is vervangen heeft de RDW ‘geen oordeel’. De teller van een oldtimer is vaak nog 5-cijferig. De hoogste kilometerstand die kan worden afgelezen is 99.999. Daarna springt de teller weer op 00.000. Bij een afgelezen stand van 64.000 kan een auto in werkelijkheid dus ook 164.000, 264.000 of meer hebben gereden. Het is dus de vraag of de afgelezen tellerstand wel correct is.

Als nu later blijkt dat de gereden kilometers aantoonbaar afwijken van de opgave in de advertentie, beantwoordt de auto niet aan de overeenkomst. Het is dan aannemelijk dat als de juiste kilometerstand bekend was geweest de koop niet of niet op dezelfde voorwaarden zou plaatsgevonden. De tellerstand van een voertuig heeft niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de onderhoudscondities en de veiligheid van een voertuig. De koopovereenkomst kan dan door de koper worden vernietigd. De verrichte betaling door de koper en levering door de verkoper kunnen dan als onverschuldigd worden teruggevorderd. Het terugdraaien van een deal is meestal voor een autoverkoper niet gewenst.

Duidelijke advertenties

Veel handelaren plaatsen nu bij hun advertenties een standaard vermelding, inhoudende dat kilometerstanden niet door verkoper worden gegarandeerd. Dit is echter onvoldoende. Als de RDW ‘geen oordeel’ over de tellerstand geeft omdat de auto is geïmporteerd of er andere reden is om te twijfelen aan de juistheid van de afgelezen stand, raden wij verkopers aan om dit expliciet en ondubbelzinnig schriftelijk in de advertentie te benoemen en bij verkoop dit ook in de koopovereenkomst op te nemen.

Een professionele autoverkoper mag in beginsel, mits hij de bestaande twijfel omtrent de juistheid van de kilometerstand met voldoende duidelijkheid aan de koper mededeelt, met deze mededeling volstaan. Het wordt aan de koper overgelaten of deze nader onderzoek omtrent de kilometerstand wenst te doen of niet.

Laat geen twijfel bestaan. Verkopers moeten de mogelijkheid dat de kilometerstand eventueel wel klopt niet in stand houden, maar meedelen dat de stand in zijn beleving onjuist is en dat zij niet voor de stand kan instaan. Ook moet een verkoper geen schatting maken van de mogelijke werkelijke stand of suggereren dat deze niet gek veel hoger zal liggen dan de afgelezen stand, aangezien de koper ook aan die mededeling weer rechten kan ontlenen.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht.  Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Lees ook onze blog: Spekkoper of pechvogel? Non-conformiteit van een tweedehands auto

Lees ook onze blog: Wettelijke garantie op een gebruikte auto

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Familierecht

  Hoeveel alimentatie kan een ZZP’er betalen?

  De draagkracht van ZZP’ers is niet altijd eenvoudig vast te stellen.   Een ZZP’er is ondernemer en het inkomen verschilt meestal per periode. Soms is

  bouwrecht, tekortkoming, vastgoed, ingebrekestelling, verzuim, ontbinding, huurovereenkomst
  Contractenrecht

  Ontbinding koopovereenkomst vanwege komst huurders

  Een belangrijk rechtsbeginsel in het contractenrecht is het uitgangspunt “pacta sunt servanda”, wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. In de praktijk komt het helaas

  Heeft u een juridische vraag?

  Wij bellen u binnen één werkdag terug!

  • Voer een nummer in van 12 tot 14.