Rijbewijs kwijt? Vraag het terug!

Elke vader moet alimentatie betalen

Is uw rijbewijs ingevorderd omdat u te hard of met alcohol reed? En bent u het hier niet mee eens? Vraag het dan terug. Lees hier hoe dit gaat.

Aan de hand van een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 17 mei 2018 wordt de klaagschriftprocedure toegelicht.

Rijbewijs afgepakt

De politie nam het rijbewijs in van een automobilist die onder invloed van alcohol rechtdoor over een rotonde reed. Hij raakte met zijn auto een lantaarnpaal.

De bestuurder blies ruim zes keer de toegestane hoeveelheid alcohol. De uitslag van de blaastest bedroeg 575 µg/l. Dit komt overeenkomt met een alcoholpromillage van 1,32 promille. Als beginnend bestuurder mag de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed 88 µg/l zijn, oftewel een promillage van 0,2.

De politie heeft naar aanleiding hiervan op 1 april 2018 het rijbewijs naar de officier van justitie gestuurd. Het rijbewijs van de man werd voor zes maanden ingehouden.

Terugvragen met een klaagschrift

Omdat de man het met deze inhouding niet eens was, diende bij de rechtbank Amsterdam een klaagschrift in.

Hij vertelde dat hij de controle over het stuur was verloren door olie in de bocht op de weg én dat hij zijn rijbewijs dringend nodig had voor zijn werk.

De Officier van Justitie vond het inhouden van het rijbewijs nodig in verband met de verkeersveiligheid. Het belang van klager om weer te mogen autorijden zou minder zwaar moeten wegen dan dit algemene belang.

Hoewel de rechtbank vond dat een periode zes maanden als straf zou kunnen passen, verklaarde zij het beklag gegrond en gelast zij de voorlopige teruggave van het rijbewijs aan klager.

Terugkrijgen

De rechtbank vond het feit wel ernstig. Maar, gezien de persoonlijke omstandigheden van klager, zoals in zijn klaagschrift beschreven en op zitting naar voren gebracht, was de kans aanwezig dat de uiteindelijk straf lager zou zijn.

De rechter wilde dit voorkomen en bepaalde dat de man zijn ingevorderde rijbewijs voorlopig terugkreeg.

Hoe werkt het?

  • Na het invorderen van u rijbewijs wordt deze binnen drie dagen door de politie naar de Openbaar Minister gestuurd.
  • Vervolgens beslist de officier van justitie binnen tien dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of teruggegeven.
  • Als uw rijbewijs is ingevorderd kunt u een klachtschrift indienen bij de rechtbank. U kunt dit zelf doen of een advocaat opdracht geven.
  • Daarna wordt u door de rechtbank opgeroepen in raadkamer.
  • Tijdens de zitting wordt het klaagschrift doorgenomen. U mag zelf een toelichting geven over het klaagschrift, maar u kunt dat ook aan uw advocaat overlaten.
  • De rechter beslist of het rijbewijs terecht is ingevorderd, of dit zo moet blijven, of dat er een teruggave moet plaatsvinden.
  • De rechter doet meestal mondelinge uitspraak, maar hij zet deze wel zo snel mogelijk om in een schriftelijke beschikking.
  • Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, kunt u binnen 14 dagen in cassatie bij de Hoge Raad. Bij cassatie is er geen sprake meer van een inhoudelijke toets, er wordt alleen gekeken of de rechter het recht juist heeft toegepast.

Heeft u een advocaat nodig?

Nee, er is geen verplichte procesvertegenwoordiging, maar het is wel sterk aan te raden om een advocaat in de arm te nemen voor dit werk.

U kunt zelf het klaagschrift opstellen en indienen. Tijdens de zitting kunt u ook zelf het woord voeren. Mogelijk boekt u succes.

Maar, als u de kans op voorlopige teruggave wilt vergroten, dan raden wij u aan zich wel te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Een advocaat kan het klaagschrift inhoudelijk optimaliseren en weet wat belangrijk is om aan te voeren en te benadrukken. Advocaten weten bovendien vaak waar rechters gevoelig voor zijn. Zij hebben ervaring met klaagschriftprocedures.

ADVOCAAT IN ALKMAAR

Het team van advocatenkantoor Visie Advocaten in Alkmaar biedt juridische hulp op maat en werkt op de manier die bij u past. Met een frisse blik en proactief. Visie Advocaten richt zich op het ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en vastgoed, belastingrecht, incasso en beslag, faillissementsrecht, familierecht, erfrecht en contractrecht.  Een modern advocatenkantoor met jarenlange ervaring in adviseren en procederen.

Lees ook onze blog: Wettelijke garantie op een gebruikte auto

Lees ook onze blog: Bestuurt een Tesla zichzelf?

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents
    grensoverschrijdend gedrag, gedragscode, arbeidsrecht, ongewenste omgangsvormen
    Arbeidsrecht

    Proeftijd in een arbeidsovereenkomst

    In een arbeidsovereenkomst wordt veelal een proeftijdbeding opgenomen. In deze blog gaan wij in op de vereisten voor een rechtsgeldig proeftijdbeding, de duur ervan en

    Heeft u een juridische vraag?

    Wij bellen u binnen één werkdag terug!

    • Voer een nummer in van 12 tot 14.